Middagje Friesland
 Geplaatst op  14-11-2005  door Markjan
4176 keer bekekenDat een geslaagde visdag niet altijd vele uren in beslag neemt heb ik afgelopen weekend mee gemaakt. In de zomer mag ik graag de snoekbaars belagen en heb hier voor de beschikking over een mooie visboot. Maar zo gauw het herfst wordt, en de temperaturen gaan zakken ben ik ook veel in de polders te vinden om Esox Lucius achter de schubben te zitten. Zo ook afgelopen weekend, de Gebr. jonkers belden met de mededeling dat ze een middagje op de snoek gingen en of ik zin had om mee te gaan.


Even later zoefden we richting friesland, en een half uurtje later stonden we aan een veel belovend vaartje midden in Friesland. De gebr. Jonkers hadden hier in voorgaande sessies al een paar mooie snoeken gevangen dus werden in eerste instantie de pluggen klaar gemaakt. Alhoewel alle andere vissers met spinners visten ,wilde ik het toch eerst met pluggen proberen. Maar na een aantal worpen waarbij ik het gevoel had dat mijn plug alle waterplanten uit de hele vaart achter zich aan trok stapte ik toch maar over op een spinner. Nu is het voor mijn persoonlijk al een hele tijd geleden dat ik voor het laatst met spinners viste. Maar in dit vaartje had ik gewoon geen andere keus. Het zou later blijken ook een goede keus te zijn.


Eerst visten we de rechter arm van het vaartje af, hier waren de week ervoor een paar mooie vissen verspeeld. Deze kant zag er veel belovend uit, vooral de monding van een gemaaltje trok mijn aandacht. Maar na vele worpen ,geen teken van leven. Ook mijn andere vismaat had geen teken van leven gezien op een forse kolk onder zijn voeten na. Dus besloten we de linker arm te proberen. Hier stonden de andere 2 gebroeders al een tijdje te gooien.


De linker zijde bestond uit weiland en de rechter zijde bestond uit over hangende takken en riet kraagjes. Dus werd de weiland kant gekozen om te gaan werpen. Hier zag ik al gauw wat witvisjes wegspatten , wat kan duiden op een jagende snoek. Maar wat ik ook deed , niks, nada ,noppes. Op een gegeven moment denk je dat je dan toch een andere stek had moeten zoeken en bent in gedachten al bezig te kijken waar je het dan eens kan gaan proberen. Nog een keer over links, Nee he vast aan een tak.. of toch niet... Plotseling begint mijn slip lijn af te geven en sta ik met een kromme hengel. Nu had de snoek waarschijnlijk door dat hij gehaakt was en spatte het water alle kanten op. Een run volgde en nog een. Mmmmm lijkt toch groter dat ik verwacht had. Doorgaans zijn de polder snoeken niet echt bar groot. Ze varieren doorgaans tussen de 50 en 75 cm. Maar dit kon toch wel eens wat groters zijn. De gebr. kwamen al een helpende hand bieden. En na een paar laatste krachtsinspanningen van de kant van de snoek gleed even later de onfortuinlijke jager het net in. Na het nemen van een paar fotos lieten we de snoek van 84 cm weer rustig in het water los.


Ik liep verder langs het kantje en zag weer witvisjes opspatten , dus de spinner heel voorzichtig op deze plek gedeponeerd maar weer zonder succes. Iets verderop lag een half vergaan bootje half op de kant en half in het water. Ik gooide er een paar keer naast en plaatste vervolgens het spinnertje tegen de water planten die hier tegenover stonden,een klein snoekje vergreep zich opdat moment aan het spinnertje en gaf een showtje door als een wilde boven water te springen en zijn toevlucht te zoeken tussen de vele half afgestorven waterplanten die hier nog stonden. Ook dit snoekje werd snel uit het water getilt, en na vereeuwigd te zijn weer los gelaten in zijn donkere wereld. Ook een van de gebr. had een snoek gevangen en direct bij de volgend inworp verpeelde hij er een. Het begon nu al knap schemerig te worden ,toch verkasten we nog even en zagen een paar grote kolken voor onze voeten. Er kwam een vrouw aanlopen die vertelde dat er best grote snoeken zwommen. Er zat genoeg snoek dat was zeker, ook waren er meerdere grotere exemplaren in dit vaartje te vangen. Alleen was de duisternis nu echt in gevallen en, zon 2 en een half uur later snorden we al weer naar huis. De eind score optellend kwamen we op 3 snoeken gevangen en een verpeeld.


Toch leuk voor een paar uurtjes langs de waterkant in een overigens hele mooie rustieke omgeving.

Ik weet zeker dat er hier een vervolg komt!

Met vriendelijke groeten KJ visser.Reacties

Er zijn 6 reacties

 yann schreef op 03-07-2006 om 16:59:52
Ip opgeslagen


coole site ik heb er veel van geleert weer een nieuwe hobby!! al 91 gevangen de grootste was 132cm
aleen omdat ik toevallig op deze site kwam!!   

 Pieter schreef op 16-11-2005 om 21:53:46
Ip opgeslagen


KJ, Zaterdag staat erop dus lees maar even hoe het gegaan is. Maar........het kan nou niet altijd prijs zijn, dat is vissen.

Groet, Pieter

 KJ visser schreef op 16-11-2005 om 10:43:23
Ip opgeslagen


pieter,

ik heb het gevoel dat er in dat gat ook nog wel wat zit, p.s jij nog wat gevangen zaterdag?

 cantor schreef op 15-11-2005 om 22:41:14
Ip opgeslagen


Prachtig man, om zo'n ontzettend kleine lieve snoek te vangen. Iedereen wil het liefst de grootste, maar het is ook een kunst de kleinste te pakken te krijgen.

Leuk visverslag, waar heb je gevist in Friesland?

Groet,

Cantor

 jelle jonkers schreef op 15-11-2005 om 21:11:49
Ip opgeslagen


mooi verslag klaas jan kon deze site niet, een mooie site moet ik zeggen met leuke verslagen. zaterdag mischien weer ff

 Pieter schreef op 15-11-2005 om 20:46:39
Ip opgeslagen


Klaasjan leuk dat je ook even een verslag gemaakt hebt. Een mooie poldersnoek gevangen daar maar he.......zullen we binnenkort even een maatje groter vangen!
Groet, Pieter

Geef zelf een reactieBerichten die niet in normaal nederlands zijn geschreven, of niets toevoegen worden verwijderd!
Het stellen van vragen heeft hier geen zin, ga daarvoor naar het forum.
Helaas zijn er veel kleine kinderen op de site die het leuk vinden om het voor anderen te verpesten. Om deze reden is het vanaf heden verplicht je E-mail in te voeren. Na het verzenden van je bericht ontvang je een E-mail met een link.Als je deze link aanklikt wordt je bericht pas zichtbaar op de site! We hopen op begrip van de mensen die wel op de juiste manier gebruik maken van deze optie.
Als je bent ingelogd, wordt je bericht meteen geplaatst!
 Tik de code over


© 2004-2019 Snoeken.net | Laadtijd 0.01777 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign